Haar en haarwerken: pruiken

Als u aan haarwerken (bijvoorbeeld pruiken) denkt, denkt u vaak aan een verkleedpartij, bijvoorbeeld aan carnaval. Maar er zijn ook andere haarwerken voor bijvoorbeeld voor zieke volwassenen of kinderen.


Echt haar

Er zijn ook pruiken van echt haar. Als u gezond bent, is het uiterlijk heel belangrijk voor u. Maar als u ziek bent, is dat het wellicht nog wel meer. Als u bijvoorbeeld door chemotherapie uw haren kwijt raakt, is dat vaak een deuk voor uw zelfvertrouwen. Haarwerken, zoals een pruik, kunnen u helpen om weer wat meer zelfvertrouwen te krijgen. U wilt dan uiteraard wel een goede pruik van echt haar. U kunt een pruik krijgen in de door u gewenste kleur of in het door u gewenste model. Veel mensen kiezen voor hetzelfde model en dezelfde kleur als zij van zichzelf hadden voordat ze ziek werden. Maar er zijn ook mensen die deze gelegenheid aangrijpen om eens wat anders te proberen. Er is heel veel echt haar nodig om een pruik te maken. Het komt regelmatig voor dat volwassenen en kinderen hun lange haar af laten knippen en dit haar doneren zij dan, dit kan alleen als het stuk haar 30 cm of langer is. Ook grijs haar of geverfd haar kan gedoneerd worden. Voordat het haar afgeknipt wordt, wordt het haar in een stevige vlecht gedaan. Dit doen zij omdat het haar zo goed bij elkaar blijft en makkelijk opgestuurd kan worden in een droge en stevige envelop. Door de vlecht gaan er zo min mogelijk haren verloren. In Nederland zijn er 350 kapsalons die het haar gratis of met 50% korting knippen als u uw haar doneert. Op internet is te vinden om welke kapsalons het gaat. Als u uw haar opstuurt naar de haarstichting en uw e-mailadres bijvoegt, ontvangt u van hen een ontvangst bevestiging. Tevens geven zij elk jaar een benefietconcert. U maakt kans op twee kaartjes als u haar doneert en uw e-mailadres meestuurt. 


Synthetisch haar - Pruiken van synthetisch haar lijken op echt haar, maar zijn goedkoper in aanschaf. U kunt deze pruiken in alle kleuren en modellen kopen.  

Pruik doneren - Het is tegenwoordig ook mogelijk om uw pruik die minimaal gebruikt is te doneren. De haarstichting zoekt hier een goede bestemming voor. 


Voor feesten en partijen - In een feestwinkel vindt u pruiken in alle kleuren van de regenboog. Ook vindt u hier verschillende modellen, zoals lange stijle pruiken, bos met krullen, middeleeuwse pruiken disco pruiken of glitter pruiken. U kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden. Kunt u het niet in de feestwinkel vinden, kijk dan eens op internet, hier is eigenlijk altijd wel de juiste pruik voor u te vinden.


Delen