Pruiken, een uitleg

Veel mensen denken aan Carnaval als zij het woord "pruiken" horen. Je ziet pruiken dan in allerlei soorten, maten en kleuren. Je kan het zo gek niet bedenken of het is wel te vinden. Helaas zijn er ook veel mensen waar het woord "pruiken" een andere betekenis voor heeft. Zij hebben een pruik nodig in het dagelijkse leven. Vaak heeft dit een medische reden. Mensen die bijvoorbeeld een chemokuur krijgen, hebben een pruik nodig, omdat hun eigen haren uitvallen. 

Pruik aanmeten en onderhouden

Mannen vinden het niet altijd erg om met een kaal hoofd rond te lopen, maar voor vrouwen is dit doorgaans vervelend. Zij krijgen dan, voordat zij met de chemokuur starten, de mogelijkheid om een pruik aan te laten meten bijv bij Dohmen Hair. Dit doen zij dan al, omdat zij dan het model van het eigen kapsel na kunnen maken. Als iemand begint met een chemokuur, dan zullen de haren vrij snel beginnen uit te vallen. Als dit het geval is, kan men de pruik ophalen. Omdat pruiken tegenwoordig vaak met echt haar gemaakt worden, zijn deze niet meer te onderscheiden van echt haar. Mensen die niet weten dat iemand ziek is, zullen dan ook niet zien dat deze persoon een pruik draagt. Dit is goed voor het zelfvertrouwen van deze persoon. Een pruik heeft ook onderhoud nodig. Deze moet regelmatig gewassen worden. Als de pruik aangemeten of opgehaald wordt, zullen de medewerkers u informeren over hoe u de pruik moet onderhouden.

Veel haar nodig 

Voordat er een pruik gemaakt kan worden, moet er haar verzameld worden. Voor een pruik is heel veel haar nodig. Als u lang haar heeft en dit af wilt gaan knippen, dan kunt u dit doneren aan de Haarstichting. De minimale lengte moet echter wel 30 cm. zijn. Als uw haren grijs of geverfd zijn, dan is dat geen enkel probleem. Deze haren kunnen zij ook gebruiken. In Nederland zijn diverse kapsalons waar uw haren gratis of met korting geknipt worden als u uw haren doneert aan de Haarstichting. Als er in uw woonplaats geen kapsalon zit die dit doet, dan kunt u ook eenvoudig zelf uw haren opsturen. U kunt deze gewoon in een envelop opsturen. Wel vinden zij het fijn als u de haren in een staart of vlecht doet, zodat er zo min mogelijk haren verloren gaan. Ook gebruikte pruiken, die u zelf niet meer nodig heeft, kunt u doneren. Hier kan dan weer iemand ander blij mee gemaakt worden. 

Pruiken zijn dus niet alleen maar voor gezellige doeleinden, zoals Carnaval. Vaak zijn ze voor zieke mensen. Deze mensen hebben veel te verduren. Een pruik kan het leed wat verzachten en het zou toch fijn zijn als u daarmee kunt helpen door uw haren te doneren? Doen dus!


Delen