Kapsalon: van alle tijden

Als er iets een lange geschiedenis heeft, is het de kapper. Frappant is dat voor veel mensen het bezoek aan de kapper meer is dan enkel de haren te laten knippen. Ze ervaren het als een gezellig iets; lekker babbelen in de kapsalon over het laatste nieuws. De kapper of kapster is het luisterende oor.

Oude tijden herleven

De geschiedenis van de kapsalon is de laatste jaren beter te zien dan ooit. De barbier, de herenkapper is weer helemaal terug. De barbier knipt niet alleen het hoofdhaar maar trimt ook baarden en snorren. De dameskapper daarentegen is nooit weggeweest. Het klopt trouwens dat de herenkapper andere vaardigheden heeft dan de dameskapper.


Vrouwen zijn iets duurder uit dan mannen. Dit komt door naknippen wat bij mannen achterwege kan blijven. Echter de laatste jaren gaan mannen weer vaker naar de kapper dan de vrouwen waardoor mannen ook veel geld naar de kapper brengen. Goedkoop haren laten knippen gaat meestal met een thuiskapper. Maar dan kan er niets extra's gebeuren. In een huiskamer haren blonderen of permanenten is eigenlijk niet te doen , even min als het volledige wassen knippen föhnen. Een enkele keer is de thuiskapper een verkeerde zuinigheid en dat is dan te zien. Voor die mensen zit er niets anders op dan naar een zaak gaan voor een ordentelijk kapsel.

Afrokapper

Een heel bijzonder ambacht hebben kappers en kapsters die zich richten op kroeshaar. Zeer vakkundig 'tekenen' zij in het kapsel van alles met een scheermes. Een heel apart vak is het draaien van dreadlocks, soms met kraaltjes erin, en ander vlechtwerk met het haar. De afrokapper is een apart vak, en het merendeel verstaat dat vak zeer goed.

Keurmerken en ketens

Een kapsalon kan een keurmerk bezitten en tot een keten behoren. Maar zelden dat daar iemand naar kijkt. Een bezoekje aan de kapper of kapster moet gezellig zijn, je moet als klant helemaal weer mooi gemaakt worden, en wat er op de gevel staat, maakt de meeste mensen niet uit. Van een keten zijn is wel handig bij het reclame maken; via de landelijke radio of tv een spotje dat meteen voor honderd losse bedrijven geldt. Soms lijkt het echter wel alsof die ketens net zo snel weggaan als dat ze komen.

Slot

Een wereld zonder zaken waar je de haren kan laten verzorgen is niet te bedenken. Zolang haren blijven groeien moeten er haren geknipt worden, en dat laten we over aan vaklieden op de juiste plek. Kapper of kapster zijn is een prachtig ambacht wat niet zal verdwijnen.


Delen